16. 10. 2023

Co bude umět Webflow v roce 2024?

Tomáš Návrata
LinkedIn
šipka vpravo nahoru
Head of Web Design

Minulý týden proběhl v San Franciscu (i online) další ročník Webflow konference. V úvodní prezentaci nám zástupci Webflow představili nové funkce a vylepšení, o kterých jsme vám psali v článku o nadcházejících novinkách pro rok 2023. Některé z nich můžeme využívat už teď a další budou dostupné v následujících měsících. V dnešním článku pro vás shrneme ty nejzajímavější body, které si odnášíme.

Webflow Conf 2023

Vícejazyčné weby

Absence jazykových mutací byla jedním z faktorů, které jsme kritizovali, když jsme srovnávali Webflow s Wordpressem. Dosavadní řešení vyžadovalo buď ruční duplikaci stránek, nebo využití externí služby (např. Weglot).

Nově však lokalizace příchází přímo do Webflow. Budou dostupné pro všechny placené plány od listopadu 2023.

Při tvorbě vícejazyčných webů tak ušetříme desítky hodin práce. Stránky lze přeložit ručně, nebo využít automatický překladač a jen doladit detaily. Samozřejmostí je lokalizace SEO i CMS.

Základní plán začíná na 9 $ měsíčně, což je přibližně 2 500 Kč za rok. Troufáme si tvrdit, že se to většině našich klientů určitě vyplatí.

Vícejazyčný web na Webflow
Zdroj: Webflow.com

3D kompozice

Pomocí nástroje Spline nově dokážeme přidat na web 3D kompozici. Tu můžeme dál animovat přímo ve Webflow, a vytvářet tak unikátní webové zážitky a kreativně prezentovat produkty.

3D kompozice na Webflow pomocí nástroje Spline
Zdroj: Webflow.com

Variables

Design systémy jsou v posledních měsících velké téma. Není se čemu divit – díky nim lze ušetřit spoustu času a tvořit konzistentnější výstupy. 

Už teď můžeme využívat variables pro barvy, velikosti nebo fonty přímo ve Webflow. Variables nám umožní dělat globální změny rychleji a přehledněji.

V následujících měsících očekávejme update plug-inu Figma to Webflow, který umožní synchronizovat vytvořené components ve Figmě a Webflow. Při tomto propojení se synchronizují taky zmiňované variables.

Pokud se chcete o variables dozvědět víc, mrkněte na tohle video.

Webflow Variables
Zdroj: Webflow.com

To není vše

Podívejte se na shrnutí všech novinek ohlášených na Webflow Conf 2023. My jsme z nich nadšení a těšíme se, až je využijeme v dalších projektech. Je skvělé vidět, že se Webflow stále zlepšuje a reaguje na potřeby uživatelů.

Co ještě stojí za pozornost?

Autor

Tomáš Návrata
Head of Web Design
LinkedIn